+36303654995 | info@d-light.hu   D-LIGHT LED VILÁGÍTÁSTECHNIKAI SZAKÜZLET ÉS WEBÁRUHÁZ TATABÁNYA KERESKEDELEM - TERVEZÉS - KIVITELEZÉS

+36303654995 | info@d-light.hu   D-LIGHT LED VILÁGÍTÁSTECHNIKAI SZAKÜZLET ÉS WEBÁRUHÁZ TATABÁNYA KERESKEDELEM - TERVEZÉS - KIVITELEZÉS

D-light cikkek

Mik azok a LED profilok?

2020.06.30 17:58
Mik azok a LED profilok?

Rendszeresen találhatsz itt cikkeket, amiben mindig friss, aktuális tartalmakat és érdekes szakmai leírásokat vannak. Ha érdekelnek a D-Light termékei, a LED profilok, az egyedi világítási megoldások, akkor kövess minket. Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb tartalmakról és ajánlatokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol mindig első kézből értesülhetsz az újdonságokról, cikkekről!

Kezdjük is az elejéről: ismerkedjünk meg a LED profilokkal!

Egészen biztos vagyok benne, hogy pontosan miről van szó, csak azt nem tudod esetleg, hogy így hívják őket!

Egyre több helyen láthatsz kisebb-nagyobb, rövidebb-hosszabb fénysávokat padlóba, falba, mennyezetbe, bútorokba, tükrök mögé, és még számtalan más helyen. Ügye már látod is magad előtt a képet. Persze, hiszen annyira dekoratívak, egyediek, hogy az ember nem tud odapillantani és rácsodálkozni.

Ezek azok a világítások, amikhez LED profilokat használnak! 

Váó, ügye most már rémlik?

Miért éppen LED profil?

Ezeket a profilokat úgy alkották meg, hogy LED modulok és LED szalagok legyenek elhelyezhetőek bennük. Ez az jelenti, hogy a legtöbb profil belső szélessége 8-10-12 miliméter, vagy adott esetben ezek töbszöröse. Így tehát, a profilok LED fényforrásokkal szerelve válnak teljessé. Innen hát a LED profil elnevezés. Egy jól megtervezett világításnál nagy hangsúlyt kell fektetni a kívánt hatás eléréséhez a megfelelő LED profil és LED szalag páros kiválasztásához - de erről majd később.

 

 

Mitől olyan különlegesek ezek a profilok?

 Az általunk forgalmazott Topmet LED profilok Lengyelországban   készülnek, és egy egész tervezcsapat igyekszik innovatív, újabbnál-   újabb  profilokkal előrukkolni, hogy minél több, egyedi megoldást   lehessen kialakítani belőlük. Alapvetően alumíniumból, CNC   forgácsolással készülnek ezek a profilok, melyeknek méretei,   kialakításának formái különböző felhasználási célokat szem előtt   tartva készülnek. Ezeket a profilokat 2 méteres szálban vásárolhatod meg alapvetően, és a legtöbb profilnál 4 felületkezeléssel érhetőek el: natúr alumínium, eloxált, fekete eloxált és fehér festett. A natúr alumínium profiloknál lehetőséged van neked egyedi színre festetni a profilt - így egységesítve egészen apró részletekig az összkép! Váó!

Az eloxált felületű alumínium ezüst színű, és csak egy általános védelmet nyújt az alumíniumnak, így az tartósabb és ellenállóbb lesz, valamint a felületén nem jelennek meg az oxidicáió nyomai.

A megfelelő példány kiválasztásával nagyon gyorsan és egyszerűen készítheted el világításodat az általad kiválasztott formában és méretben, gyakorlatilag bárhol - a műhelytől a padlón át a fürdőszobáig - tényleg, mindenhol. A kiegészítőknek, rögzítőknek, toldóknak köszönhetően bármit kialakíthatsz belőlük, de gérvágással akár egyedi szögben is toldhatod őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány szóban a fedelekről!

Minden profilt különböző kialakítású, hozzájuk méretben és kialakításban passzoló fedelekkel kell - vagy lehet - lezárni. Ezek a fedelek nem csak a végső összképet adják a világításhoz, de bizonyos fotometriai paraméterei mellett képesek a szórt fény megváltoztatására is. A 3 legalapabb verzió a víztiszta, utána következik a frost (félig átlátszó) és az opál.

 Ebben a sorrendben a fedél által elnyelt fény egyre nagyobb, viszont egyre homogénebb fénysáv létrehozását teszik lehetővé.

 

Ezeken kívül néhány profilhoz speciális, lencsés fedelek is elérhetőek, amikkel a szórt fényt szűkíteni vagy szélesíteni tudjuk, egészen speciális hatásokat, vagy éppen szűk, falsurló megvilágításokat létrehozva.
A fedeleket a Topmet egy betű, vagy egy betű+szám kombinációval jelöli és minden profil termékleírásában megtalálod, hogy az adott profilhoz mely fedelek használhatóak. Beépítésük szerint a fedeleket kívülről bepattintva, vagy összeszereléskor oldalról becsúsztatva illeszthetők a profilokba.

 


Különböző kialakítású lencsés fedelek

 

 

Miben különböznek egymástól a profilok?

Kétféleképpen különböztethetjük meg őket egymástól: fizikai kialakításuk és beépítésük szerint.

Nézzük a kialakításuk szerint:

Az egyes profilok formáját és méretét alapvetően a beépítésre szánt hely vagy cél határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy profil, annál nagyobb a felülete, ahol hőt képes leadni. Így tehát egy kisméretű profilba alacsonyabb teljesítményű és fényerejű LED szalag használata ajánlott, míg egy nagyobb méretű profilból már akár nagyteljesítményű fővilágításokat is létrehozhatunk.
Másik fontos tulajdonsága a profiloknak a mélységük. a LED szalagokon és modulokon a LED chipek, azaz maga a fénykibocsájtó diódák szerelése különböző gyártástechnológiai és egyéb okokból csak bizonyos távolságokkal szerelhetők. Ezekről később fogok részletesebben írni. Olyan világításoknál, ahol szeretnénk elkerülni azt, hogy az egyes LED chipek fénypontjai láthatóak legyenek, mélyebb profilt kell alkalmaznunk, minél diffúzabb fedéllel. Azaz, mély profil + opál fedél + legalább 120 LED/méteres LED szalag = fénypont mentes, homogén fénysáv. Alacsony profil + bármilyen fedél + kevesebb mint 120 LED/méteres LED szalag = fénypontok.

 

Miért van szükség a LED profilokra?

Erre több válaszom is van, de mindegyik meglehetősen tömör és egyértelmű is.

1. A formák, fénysávok létrehozására. Hiszen valamibe vagy valamire szerelned kell a fényforrásodat. A felületre szerelt, vagy süllyesztett profilok horonyba vagy felületre történő felszerelésével dekoratív, folytonos sávokat hozhatsz létre, amibe már csak a fényforrást kell ehelyezned.

2. A világítási kép kialakításához. Egy önmagában égtelenkedő, világító LED szalag se nem túl dekoratív, sem pedig a funkcióját nem látja el rendesen. A megfelelő profil és fedél kiválasztásával - ahogy korábban már írtam - a kívánt világítási hatás elérhető, optimalizáható. Nem beszélve arról, hogy az egyedi színre festett profilod akár a dizánj részét is képezheti!

3. Mert a LED-nek is kell hűtés! Sajnos a marketingesek a LED-ek piacra törésekor elsőszámú előnyként hozták fel a hőterhelést a hagyományos fényforrásokkal szemben. Nagyon jól végezték a munkájukat, mert az emberekben kapásból két dolog merül fel a LED szó hallatán: alacsony fogyasztás és hőveszteség. Csak ez így sajnos nem teljesen igaz. Tény, hogy kisebb mértékű hőterhelésről beszélünk, de a probléma fennáll és gondoskodni kell a megfelelő hőelvezetésről. Egy gyárilag kialakított izzóban vagy lámpában - minőségtől függően - ez a probléma többnyire megoldott, hiszen az izzóban egy hűtőborda, a lámpákban pedig a lámpa háza képes a keletkezett hőt elvezetni. Egy egyedileg kialakított világításnál azonban nekünk kell gondoskodnuk a megfelelő hűtésről, amit a profilokkal tehetünk meg - hiszen az alumínium nagyon jó hővezető.
Az alapvető különbség a hőelvezetés problematikájában, hogy míg egy izzószálas fényforrásnál a hő "előre felé távozik", felmelegítve az egész izzót, addig a LED fényforrások a keletkező hőt "hátrafelé", hűtőbordán vezetik el, ezzel csak minimálisan átmelegítve a felületeket, vagy magát a készüléket. LED szalag fényforrásoknál a méretükhöz viszonyítva meglehetősen nagy teljesítményeket képesek produkálni az egyes LED chipek, amelynek a hőjét hátrafelé, a LED profilnak adja át, ezáltal biztosítva az optimális üzemi hőmérsékletet, és elkerülve a túlmelegedést. 


Akárhányszor látok LED szalagokat fára, falra, bútorra közvetlenül felragasztva elborzadok, hiszen a megfelelő hűtés nélkül nagyon hamar képesek a LED szalagok a hőterheléstől elöregedni, és így szépen sorban kialszanak, vagy elhalványulnak, elsárgulnak. A saját érdeked a beépített LED szalag megfelelő hűtéséről gondoskoni, a hosszú és gondtalan élettartam érdekében!

 

Érdekelnek még további részletek a profilokról? A következő cikkekben a beépítési lehetőségeket vizsgáljuk meg, néhány példával karöltve!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és küldöm az értesítést a következő cikkről!